תוכנית עלי

תכנית מכינה לחיים עצמאים לבנות עם מוגבלות בתפקוד גבוה בשילוב שירות לאומי ומדרשה תורנית המתקיימת בקריית החינוך גבעת וושינגטון.

מנהלת

הילה חמד

שילוב צעירות עם מוגבלות בגילאי 18-25 מהמגזר הדתי בחברה תוך מתן מענה לצרכים וליכולות של צעירות אלו, כחלק מתוכנית מעבר והכנה לחיים עצמאיים ובוגרים.

התוכנית שמה לה למטרה לחשוף, לאמן ולהנגיש התנסות במרקם חיים ובמסגרות שיאפשרו הכנה מקסימאלית למעבר הצעירה לדיור בקהילה והשתלבותה במסגרת תעסוקתית בהמשך חייה.

תוכנית "עלי" נמשכת 3 שנים. במהלך השנתיים הראשונות משולבות הבנות בשירות הלאומי ובשנה השלישית מוקדשת להכנה לחיי תעסוקה ולימודים לקראת הכשרה מקצועית.

התוכנית  בשיתוף מינהל המוגבלויות במשרד הרווחה, מלווה על ידי צוות רב מקצועי מומחה, הכולל  מנהלת, מרפאה בעיסוק ועובדת סוציאלית ומותאמת לבנות על הרצף האוטיסטי, הנמכה קוגניטיבית ומתחום השיקום.

לתוכנית 3 אבני יסוד:

שילוב התנדבות במסגרת שירות לאומי-

בשיתוף האגודה להתנדבות. הבנות משתלבות במסגרת זו במערכות החינוך: מעונות, גני ילדים , בית ספר וכן במסגרות נוספות כגון: בית אבות, ספריה, בית מרקחת וכדומה.

לימודים במדרשה תורנית-

בשיתוף מדרשת אורות עציון בראשות הרב עוזי ביננפלד. הבנות לומדות בתוכנית יומית המותאמת להן ומשתלבות בשיעורי המדרשה ובחברותות בהתאם לרצון וליכולת שלהן. בנות עלי הן חלק אינטגרלי מתוכנית המדרשה ושותפות בכל הפעילויות: שבתות מדרשה, טיולים, אירועי גיבוש ועוד.

דיור חוץ ביתי והכשרה לחיים עצמאיים-

התוכנית, מתקיימת בקרית החינוך גבעת וושינגטון, מלווה ע"י מרפאה בעיסוק ועו"ס ומתפרשת על פני עשרת תחומי החיים. הבנות מתגוררות בדיור בקהילה ולומדות לנהל אורח חיים עצמאי. תכנית עלי שמה לה למטרה להעניק לכל אחת מהבנות עצמאות מקסימלית.

מנהלת עלי

הילה חמד

מנהלת

פרטי התקשרות:

שאלות ותשובות

תוכנית "עלי" הפועלת בקריית החינוך גבעת וושינגטון היא תכנית מעבר לקראת חיים בוגרים, מטרתה לפתח מיומנויות אישיות ובין אישיות לעצמאות חלקית או מלאה, תוך לווי ומתן תמיכות בהתאם לצרכים המשתנים של המשתתפות בתוכנית, וזאת במסגרת משותפת עם בנות גילן, בתוך קהילתן, במתכונת של מדרשה.

למעשה, מדובר על מסגרת חיים המקבילה למסגרת חייה של צעירה אשר סיימה לא מכבר את חוק לימודיה ועושה את צעדיה הראשונים בעולם הבוגרות, מסגרת המאפשרת לצעירה עם הצרכים המיוחדים להתנסות במגוון תוכניות במטרה לגבש את זהותה ואת הדימוי העצמי שלה כאדם בוגר עם יכולת ומסוגלות לצד פיתוח כישורים והתנסות במסגרות דומות.

המסגרת מאפשרת לצעירה עם הצרכים המיוחדים יציאה מבית ההורים אל מגורים במסגרת חוץ ביתית עם בנות גילה עם תמיכות שיאפשרו השתלבות במרקם חיים תואם גיל: בהתנדבות בשרות הלאומי, בחיים משותפים עם חברות, צריכה של שירותים קהילתיים לרבות בתחומי התרבות והפנאי, שירותים רפואיים ותכניות לימודיות וחברתיות משותפות עם תלמידות המדרשה. בנוסף  מציעה  התכנית פלטפורמה  להשתלבות עיסוקית במקום המגורים ובסביבה בעבודות המתאימות ליכולות ולצרכים של המשתתפות בתכנית.

המסגרת פועלת עפ"י המודל האקולוגי הדוגל בהתאמת הסביבה וסדר היום לצרכי הצעירות, במטרה להשיג תפקוד מיטבי בשילוב תמיכות מתאימות ומשתנות. המודל הוא דינאמי, ומאפשר מחד גמישות ומאידך התייחסות לצרכים האישיים של כל דיירת בתכנית.

הנחת העבודה היא כי סביבה מותאמת וסדר יום מותאם יאפשרו תפקוד מקסימאלי ופיתוח כישורי הסתגלות.

סדר היום והעיסוקים המשמעותיים נבנים  במודל Top down  על פיו תוכשר הצעירה בהתאם למטלות הספציפיות אותן תצטרך לבצע בניגוד לגישות אחרות (Bottom up) בהם נלמדות מיומנויות בלי קשר למטלות הנדרשות בהמשך.

ההכשרה שואפת למקסם את יכולות הצעירות בתחומי החיים השונים, תוך פיתוח כישורי הסתגלות בכדי להביאם לתפקוד מיטבי בסיום התקופה.

המסגרת דוגלת בהשתלבות ובנראות. המסגרת מעודדת תנועת אנשים אליה מהקהילה פנימה והחוצה: משפחות מהקהילה, מתנדבים וכד' לתוך המסגרת וכן נראות, חשיפה והכרות של הצעירות עם  הקהילה ולהפך. המסגרת מפעילה קשרי גומלין הדדיים בין הקהילה לדיירות.

המסגרת מפעילה נשות מקצוע בעלות ניסיון וותק בהפעלה של תכניות מעבר, שפועלות בגישה הוליסטית רב מערכתית הרואה את האדם כמרכיב שלם בתוך עולמו וחייו ומתאימה את התכנית לצרכים האישיים בתוך הקבוצה עימה הוא חי וביחס לשלל הפעילויות בהם הוא משתלב.

מגורים, שירות לאומי מותאם והכשרה לחיים עצמאיים.

"עלי", הפועלת בגבעת וושינגטון, מציעה מסלול תלת שנתי. בשנתיים הראשונות הצעירות משרתות בשעות הבוקר בשירות הלאומי, דרך האגודה להתנדבות, ובשעות אחה"צ והערב הן משתלבות במדרשת אורות עציון, בחוגים אישיים שונים ובתכניות העצמה והכשרה לחיים עצמאיים. בשנה השלישית, הצעירות משתלבות בתהליך של בחירת מקצוע לחיים, לימודים ותעסוקה, כל צעירה והמסלול הנכון לה.

צוות התכנית המקצועי מורכב ממנהלת התכנית, עובדת סוציאלית, מרפאה בעיסוק וצוות מדריכות מסורות, חמות וערכיות. הצוות כולו מובל ומונחה באופן רציף על ידי אנשי המקצוע וההנהלה של 'עלה מוריה', ובפיקוח משרד הרווחה.

על אף הדומה והמשותף שבחבורה, כל אחת ואחת מהצעירות מביאה עמה אופי שונה ומיוחד, חלומות, כישרונות ויכולות ייחודיים, כאשר אנו עמלים, בשיתוף עם גוף מקצועי, לייצר לכל אחת את המסלול המתאים לה, ליכולותיה ושאיפותיה, בדרך לחיים עצמאיים ואוטונומיים.

הצעירות מתגוררות בדירות בגבעת וושינגטון. הדירות שופצו, רוהטו ואובזרו באופן שיאפשר לבנות אוירה נעימה, נינוחה, מעשירה, ומזמנת התפתחות אישית וקבוצתית.

בכל דירה מתגוררות 6 צעירות, בחדר זוגי עם חברה.

הבנות זוכות לתכנית חברתית עשירה הבנויה משבתות משותפות, טיולים, בילויים, ביקורים בבריכה ועוד. כל אלה תורמים לגיבוש החברתי ולאווירה של שמחה בקרב הצעירות.

המטרה המרכזית של התכנית היא לפתח אצל הצעירות מודעות ליכולות והרצונות האישיים, בחירה  בעיסוק משמעותי עבור כל אחת  ומציאת האפשרויות הקיימות בסביבה בתחום זה

1. לימודים תורניים במסגרת  מדרשת "אורות עציון"

הצעירות משולבות בלימודי מדרשה מותאמים בנושאים שונים במהלך השבוע. הן מנהלות שיח ולימודים בנושאים של אדם וחברו, פרשות השבוע ודיונים מעניינים בין הצעירות למורים השונים במדרשה.

במסגרת זו מתפתחים קשרים חברתיים בתלי פורמליים ואף חברותות ללימודים.

למעשה בנות עלי משתלבות עם בנות המדרשה לאורך כל השנה  במפגשים שבועיים, חברתיים, בשבתות ובפעילויות נאי והווי.

  1. אירועי פנאי קבוצתיים

      פעילויות פנאי עפ"י לוז שבועי

  מפגש  עם משפחה מארחת מתושבי הגבעה

  שישי שמח- אחת למס' שבועות ובהתאם לתכנית המדרשה הבנות  עושות את השבת בגבעה בשילוב עם בנות המדרשה. בימי שישי בבוקר הבנות  משתתפות בסיורים בתחומי ענין מגוונים למשל בבית התפוצות, מוזיאון הקומיקס, מוזיאון המדע  וכד'. לאחר הסיור הן יוצאות לבילוי בקהילה שם הן  מתנסות בניהול פיננסי וברכישות מיומנויות חברתיות.

  טיולים בארץ לאורך השנה- לאורך השנה מתקיימים טיולי הכרות עם מקומות שונים בארץ ישראל כאשר המטרה הינה הכרת הארץ וגם, לא פחות חשוב מזה, פנאי והנאה.

במסגרת זו יצאו הבנות לטייל באילת, חרמון, ירושלים, צאלים, כנסת ישראל ועוד.

  חוגים וסדנאות קבוצתיות: סדנת שוקולד, סדנת הכנת תכשיטים, סדנת צילום.

  אירועי תרבות בקהילה: מופעים, הצגות, סרטים.

  1. תחביבים ופנאי פרטיים:

לכל צעירה בתכנית ניתנת בחירה של תחום פנאי מועדף ואהוב עליה. לדוגמא: בישול ואפיה, ספורט, ריקוד, אמנות, צילום  וכד' במטרה לשפר את איכות החיים של כל צעירה, ולאפשר מתן  כלים וצבירת ניסיון בהוצאת התחביב אל הפועל- איתור החוג או הסדנה הרלוונטיים באזור מגוריהם, חיפוש המידע, רישום וכו'.

מאמרים

שבת מיוחדת בעלה מוריה

שיתוף פעולה מרגש בין המסגרות בעמותת 'עלה מוריה' לאנשים עם...

תכנית עלי בגבעת וושינגטון פותחת את השנה החמישית בחגיגות ובשמחה גדולה

בנות תכנית עלי פתחו את השנה החמישית בחגיגות ובשמחה רבה....

בנות תכנית עלי מסיימות שנה וחוגגות בטיול השנתי שלהן

בנות תכנית עלי סיימו שנה מוצלחת ומאתגרת וחגגו אותה בענק...

ציפורה סתר

עו"ס